HCL WHOLE TEST PAPER 1
HCL WHOLE TEST PAPER 1
1. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The
millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction
of the unsold hats were brown.
(A) 1/60 (B) 1/15 (C) 3/20 (D) 3/5
(E) 3/4
Ans : c) 3/20
2. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross
profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on
the item have been if it had been sold without the discount?
(A) 20% (B) 40% (C) 50% (D) 60%
(E) 66.6%
Ans : c) 50%
3. How many integers n greater than and less than 100 are there such that, if
the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?
(A)5 (B)6 (C)7 (D)8 (E)9
Ans) 8
4. An investor purchased a shares of stock at a certain price. If the stock
increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares
was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?
(A) 25 (B) 50 (C) 75 (D) 100
(E) 125
Answer : B) 50
5. At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If
5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be what percent of
the original price of the 5 tickets?
(A) 20% (B) 33.3% (C) 40% (D) 60% (E) 66.6%
Ans : c)40%
6. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working
independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina works independently
at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it
take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A) 2/3 (B) 3/4 (C) 1 (D) 2
(E) 3
Ans : E)3
7. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?
(A) 7 (B) 6 (C) 5 (D) 4
(E) 3
Ans : C) 5
1) In a murder case there are four suspects P,Q,R,S. Each of them makes a
statement. They are
p: “I had gone to the theatre with S at the time of the murder”.
q: “I was playing cards with P at the time of the murder”.
r: “Q didn’t commit the murder”.
s: “R is not the murderer”.
Assuming the only one of the above statement is false and that one of them is
the murderer, who is the murderer?
a) P
b) Q
c) R
d) Cann’t be concluded
e) S
Ans: E r and s are true as first two statements are contradictory. thus either
P or S is murderer. as q is not murderer, he is telling truth that P was with
him. hence S is murderer.
2) Mohan earned twice as much as Deep. Yogesh earned rs.3/- more than half as
much as deep. If the amounts earned by Mohan,Deep,Yogesh are M,D,Y
respectively, Which of the following is the correct ordering of these amounts?
a) M < D < Y
b) M < Y < D
c) D < M < Y
d) It cann't be determined from the information given
e) D < Y < M
Ans : d
3) Statistics indicate that men drivers are involved in more accidents than
women drivers. Hence it may be concluded that
a) sufficiently information is not there to conclude anything
b) Men are actually better drivers but drive more frequently
c) Women Certainly drive more cautiously than Men
d) Men chauvinists are wrong about women’s abilities.
e) Statistics sometimes present a wrong picture of things
4) What does the hex number E78 correspond to in radix 7 ?
a) 12455 b) 14153 c) 14256 d)
13541 e) 13112
Ans : d)
5)Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and
that the following multiplication holds:
A B C D E
X 4
E D C B A
what digit does E represent ?
a) 4 b) 6 c) 8 d) 7
Ans: c
6) HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate,
How many copies can the machine make in 6 min.?
a) 900 b) 600 c) 360 d) 240
e) 150
Ans: a
7) if a=2,b=4,c=5 then a+b c c a+b
a) 1 b) 11/30 c) 0 d) -11/30
e) -1
Ans: b
8) 10^2(10^8+10^8) =10^4
a) 2(10)^4 b) 2(10)^6 c) 10^8 d)
2(10)^8 e) 10^10
Ans: b
9) Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently
but at the same time, produce n units in 2 hours. how long would it take V
alone to produce n units?
a) 1 hr 26 min b) 1 hr 53 min c) 2 hr 30 min
d) 3 hr 30 min e) 3 hr 20 min
Ans: d (e)
10) if q <> 0 and k = qr/2 -s, then what is r in terms of k,q,s?
a) 2k+s q b) 2sk q c) 2(k-s) q d)
2k+sq q e) 2(k+s) q
Ans: e
Six knights – P,Q,R,S,T and U – assemble for a long journey in two traveling
parties. For security, each travelingparty consists of at least two knights.
The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one
month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time
and at that point theknights can, if they wish, rearrange their traveling
parties before continuing, again in two parties along separatenorthern and
southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling
parties must be in accord with the following conditions:
P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly, can never
travel together. p must travel in the same party with S Q can’t travel by the
southern route U can’t change routes
11) If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights
and travels by the southern route, the other members of this party besides P
and U must be
a) Q and S b) Q and T c) R and S d) R and T
e) S and T
Ans: e
12) If each of the two parties of knights consists of exactly three members,
which of the following is not a possible traveling party and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route
Ans: b
13) If each of the two parties of knights consists of exactly three members of
different pX-Mozilla-Status: 0009by the northern route, then T must travel by
the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U
Ans: a
14) If one of the two parties of knights consists of U and two other knights
and travels by the northern route, the other members of this party besides U
must be
a) P and S b) P and T c) Q and R
d) Q and T e) R and T
Ans: c
15) If, when the two parties of knights encounter one another after a month,
exactly one knight changes from one traveling party to the other traveling
party, that knight must be
a) P b) Q c) R d) S
e) T
Ans: e
PAPER – II
1. How many of the integers between 25 and 45 are even ?
(A) 21 (B) 20 (C) 11 (D) 10
(E) 9
Ans: d)10
2. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5
miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was
(A) Rs 1.56 (B) Rs 2.40 (C) Rs 3.00
(D) Rs 3.80 (E) Rs 4.20
Answer :d)Rs 3.80
3. A computer routine was developed to generate two numbers (x,y) the first
being a random number between 0 and 100 inclusive, and the second being less
than or equal to the square root of the first. Each of the following pair
satisfies the routine EXCEPT
(A) (99.10) (B) (85.9) (C) (50.7) (D) (1.1)
(E) (1.0)
Answer : A) (99.10)
4. A warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular addition
was built along one entire side of the warehouse that increased the floor by
one-half as much as the original floor. How many meters did the addition extend
beyond the original buildings ?
(A) 10 (B) 20 (C) 50 (D) 200
(E) 500
Ans: c)50
5. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m and then lost 2 seconds
every 5 minutes. What time was indicated on the watch at 6.30 p.m of the same
day if the watch operated continuously that time ?
(A) 5:56 (B) 5:58 (C) 6.00 (D) 6.23
(E) 6.26
Ans : E) 6.26
6. A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent
salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then
filled to capacity with water, approximately what percent of the resulting
solution in the jug is salt?
(A) 7.5% (B) 9.5% (C) 10.5%
(D) 12% (E) 15%
Ans : A) 7.5%
7. A plane travelled K miles in the first 96 miles of flight time. If it
completed the remaining 300 miles of the trip in 1 minute, what was its average
speed in miles per hour for the entire trip ?
Ans 300+k)/97 * 60
8. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross
profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on
the item have been if it had been sold without the discount?
(A) 20% (B) 40% (C) 50% (D) 60%
(E) 66.6%
Ansr :c) 50%
10. How many integers n greater than and less than 100 are there such that,if
the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?
(A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 8
(E) 9
Ans : (D) 8
10. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The
millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction
of the unsold hats were brown.
(A)1/60 (B)1/15 (C)3/20 (D)3/5 (E)3/4
Ans :c)3/20
11. An investor purchased a shares of stock at a certain price.If the stock
increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares
was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?
(A) 25 (B) 50 (C) 75 (D) 100
(E) 125
Ans :B)50
12 At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If
5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be What percent of
the original price of the 5 tickets?
(A) 20% (B) 33.3% (C) 40% (D) 60% (E) 66.6%
Ans : c)40%
13. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working
independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina Works independently
at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it
take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A) 2/3 (B) 3/4 (C) 1 (D) 2 (E) 3
Ans :E)3
14. A sink has 12 lits of water some quantity of water is taken out. if the
remainng water is 6 litres less then the water taken out then quantity of water
taken out is.
a. 3 b. 6 c. 9 d. 1
15. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?
(A) 7 (B) 6 (C) 5 (D) 4 (E) 3
Ans: C) 5
16. which is the 4 digit number whose second digit is thrice the first digit
and 3'rd digit is sum of 1’st and 2'nd and last digit is twice the second
digit.
1. 2674 2. 1349 3. 3343 4. 3678
17. In a straight highway 2 cars starts from the same point in opposite
directions each travels for 8 Kms and take left turn then travel for 6 Kms what
is the distance between them now.
1. 16 2. 20 3. 25 4. 10
Comments
Post a Comment