HCL WHOLE TEST PAPER 2
HCL WHOLE TEST PAPER 2
1. How
many of the integers between 25 and 45 are even ?
(A)21 (B)20
(C)11 (D)10 (E)9 Ans:d)10
2. If
taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5 miles
thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was
(A)Rs 1.56
(B)Rs 2.40 (C)RS 3.00 (D)Rs 3.80 (E)Rs 4.20 Answer :d)Rs 3.80
3. A
computer routine was developed to generate two numbers (x,y) the first being a
random number between 0 and 100 inclusive, and the second being less than or
equal to the square root of the first. Each of the followin pair satisfies the
routine EXCEPT
(A) (99.10) (B) (85.9) (C) (50.7) (D) (1.1) (E)
(1.0)
Answer : A) (99.10)
4. A
warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular addition
was built along one entire side of the warehouse that increased the floor by
one-half as much as the original floor. How many meters did the addition extend
beyond the original buildings ? (A)10 (B)20 (C)50 (D)200 (E)500 Ans: c)50
5. A
digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m and then lost 2 seconds every
5 minutes. What time was indicated on the watch at 6.30 p.m of the same day if
the watch operated continuously that time ?
(A)5:56
B)5:58 (C)6.00 (D)6.23 (E)6.26
Ans :E) 6.26
6. A
5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt.
If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled
to capacity with water, approximately what percent of the resulting
solution in the jug is salt? (A)7.5% (B)9.5% (C) 10.5% (D)12% (E)15% Ans :A)7.5%
7.
A plane travelled K miles in the first 96 miles
of flight time. If it completed the remaining 300 miles of the trip in 1
minute, what was its average speed in miles per hour for the entire trip ? (A)
(B)
(C)
(D)
(E)
Ans :(300+k)/97 * 60
8. A
merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit
of 20 percent of the cost.What percent of cost would be gross profit on the
item have been if it had been sold without the discount?
(A)20%
(B)40% (C)50% (D)60% (E)66.6% Ansr :c) 50%
9. A
millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire
sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the
unsold hats were brown. (A)1/60
(B)1/15 (C)3/20 (D)3/5 (E)3/4 Ans :c)3/20
10.How many
integers n greater than and less than 100 are there such that,if the digits of
n are reversed, the resulting integer is
n+9 ?
(A)5
(B)6 (C)7 (D)8
(E)9 Ans :D)8
11.An investor
purchased a shares of stock at a certain price.If the stock increased in price
Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how
many shares of stock had been purchased ?
(A)25 (B)50 (C)75 (D)100 (E)125
Ans :B)50
12.At a special
sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are
purchased at the sale, the amount saved will be
What percent of the original price of the 5 tickets? (A) 20%
(B) 33.3% (C) 40% (D) 60% (E) 66.6%
Ans :c)40%
13.Working independently, Tina can do a
certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9
hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann works
independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the
jobs?
(A) 2/3
(B) 3/4 (C) 1 (D)
2 (E) 3
Ans :E)3
14.A decorator bought a bolt of d m number of red chips in
any one stack ?
(A) 7
(B) 6 (C)
5 (D) 4
(E) 3 Ans :C) 5
15.A sink has 12 lits of water some
quantity of water is taken out. if the remainng water is 6 litres less then the
water taken out then quantity of water
taken out is. a. 3
b. 6
c. 9 d. 1
16. which
is the 4 digit number whose second digit is thrice the first digit and 3'rd
digit is sum of 1'st and 2'nd and last
digit is twice the second digit.
1.2674
2.1349.
3.3343
4.3678
17. In
a straight highway 2 cars starts from the same point in opposite directions
each travels for 8 Kms and takeleft turn then travel for 6 Kms what is the
distance between them now.
1.16
2.20
3.25
4.10
Technical Section
1. In
ANSI C which is such thing is not in Java.
typedef struct
node
{
int
NODEPTR * NODE }
2. Q.
In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented
with 8 bits a) -128 b) -255 c) -127 d) 0
3. Q.
there is an employer table with key feilds as employer no. data in every n'th
row are needed for a simple followingqueries will get required results.
a) select
A employe no. from employe A , where exists from employe B where A employe no.
= B employehaving (count(*) mod n)=0
b)
select employe no. from employe A, employe
B where A employe no. = B employ
no.grouply employe no. having (count(*) mod n=0 ) c) both a& b
d) none of the above
4. Piggybacking
is done for, Ans=>Acknowledgement.
5. WHICH
IS NOT BASIC data type ans.Char*
6. which
of the following statement is valid for string copy char *srt,*ptr;
a)
while(*str) { *str=*ptr;
++str=++ptr;
}
b ) while(*str) {*++str=*++ptr};
c)
7. Two
variable cannt have the same name in
a)function b) block c) file d)--- C Section
8. #define
inc(x) x++ main()
{
int t=1;
printf("%d",inc(t++));
}
9. one
or two que for the complicated declaration.
10.Const char
*a="Abcd"; char const *a="lmno"; base do this,Two que were
there.
11.char *p ; char q[20];
12. int i,*p=&i; p=malloc(10);
free(p);
printf("%d",p); ans :
garbage
13.int i=20,*j=&i f(i)
printf("%d",i);
14.#define val 1+2
printf("%d%d",val/val,val^3) ans : 3 9
15.#define "this"
"#" #define (x,y) x##y printf("this","this is")
ans: compilation error (tested)
16.2^2)+(a^a)
17. int a ,b=7
a=b<4?b<<1:b>4?7>>1:a
ans.3
18.one que on c++ class member
function ans.d
19.work of memory management
unit.
20.who relate virtual memory to
physical memory ans.os
21.memory is allocated to variable
a)when declared b)when define
c)...
22.Question on double linked list
23.Define success 1 define failure -1 if(condition)
printf(success); else printf(failure); ans success
24.main()
{
int
var=25,varp; varp=&var; varp=10; fun(varp); printf(%d%d",var,varp); ans a)45,45 b)55,55 c) 20,55;
25.u r given
two statements a=(10.15); b=10,15;
if they
are executed what is the output
printf("%d%d",a,b); a)10,15
b)15,10 c)10,10 d)15,15 ans a
26.#define
inc(x) x++ main()
{
int t=1;
printf("%d",inc(t++));
} ans.error
27.main
{int x=1,y=2,z=3; x=y==z;
printf(x);
}
•
Comments
Post a Comment