L&T VERBAL AND DBMS TEST PAPER
L&T VERBAL AND DBMS TEST PAPER
1.
Terrorism
and the victimization it causes violate human rights and established norms of
human dignity and personal security that is mandatory for _____ existence in
any society.
(A) luxurious
(B) sophisticated
(C) harmonious
(D) peaceful
(E) amicable
(F) comfortable
A. C and E
B. F and E
C. B and c
D. C and D
Answer: Option D
Solution:
‘Existance’ in a society can only be ‘harmonious’ or ‘peaceful’ when human
rights are unviolated.
2.Pure
A.ify
B.fy
C.fee
D.fe
Answer: Option A
3. On Sundays I go —–
A. fish
B. to fish
C. fishes
D. fishing
Answer: Option D
4. Jane was a hard core feminist and a/an _____ campaigner for women’s issues.
(A) indefatigable
(B) relentless
(C) irregular
(D) indifferent
(E) sluggish
(F) fallacious
A. A and B
B. B and D
C. C and F
D. E and F
Answer: Option A
Solution:
A ‘feminist’ is a campaigner for women’s issues. A campaigner is one who
supports or advocates something. Hence he would do that in an indefatigable or
a relentless manner.
5. Select the odd one out
A. Tiger
B. Lion
C. Hen
D. Leopard
Answer: Option C
6. I am honest.
A. didn’t I?
B. am I?
C. am not I?
D. aren’t I?
Answer: Option D
7. _____ the topmost branch of the tree sat a monkey making faces _________ us.
A. on, at
B. on, to
C. over, to
D. in, for
Answer: Option A
8. To steal the show
A. to gain an advantage over somebody
B. to do something that is disagreeable
C. to do something that is dangerous
D. to conceal one’s feelings and emotions
E. to attract most of the attention during a performance
Answer: Option E
Solution:
When you are able to attract most of the attention during a performance, you
‘steal the show’.
9. RETRENCH
A. assort
B. attach
C. curtail
D. diversify
Answer: Option C
Solution:
Retrench is to reduce costs or spending in response to economic difficulty,
curtail, (reduce or restrict) is its synonym.
10. He finished his exercise. He put away his books.
a) Having finished ———–
b) As he finished ———–
c) Finishing ———–
A. Only A
B. Only B
C. Only C
D. A & B
E. A & C
Answer: Option E
11. She would like this place, if she were to be here.
A. if she has been here
B. if she is here
C. if she were here
D. if she was being here
Answer: Option C
Solution:
Choice (C) replaces the underlined part correctly. (If denotes a future
condition and a supposition)
12. If I were you I wouldn’t speak to that lady again.
A. I am you
B. I be you
C. I were to be you
D. I was you
E. No correction required
Answer: Option E
Solution:
The given sentence suggests an improbable condition. The sentence is
grammatically correct.
13. She is now completely cured of her illness. She will soon be discharged
from the hospital.
(A) Being completely cured of her illness …..
(B) Since she is completely cured …..
(C) Apart from being cured of her illness …..
A. A and C
B. Only A
C. A and B
D. B and C
Answer: Option C
Solution:
‘C’ is not correct because the words ‘apart from’ mean ‘in addition to’.
14. Little
(P) that he had been let down
(Q) stood by all these years
(R) did he realise
(S) by a colleague whom he had
A. QSPR
B. QSRP
C. RSQP
D. RPSQ
Answer: Option D
15. Only three fourths of the work are complete.
A. has complete
B. have complete
C. is complete
D. had complete
Answer: Option C
1) One who
is unable to pay one's debt
- Insolvent
- Borrower
- Bankrupt
- Payee
Answer: Option A.
One word for this is – Insolvent.
2)
A cure for all diseases
- Panacea
- Antidote
- Antiseptic
- Fatal
Answer: Option A.
One word for this is - Panacea.
DIRECTIONS for the question 3: Fill in the blank.
- Beauty
is to ugliness as adversity is to ________.
- happiness
- Prosperity
- Cowardice
- Misery
·
Answer: Option B.
Beauty is the opposite of ugly; similarly adversity is the opposite of
prosperity.
DIRECTIONS
for the question 4 to 5: A word has been written in four different ways out of
which only one is correctly spelt. Choose the correctly spelt word.
4) Collaboration 2. Collaberation 3.
Colaboration 4. Coleberation
- 1
- 2
- 3
- 4
·
Answer: Option A.
The correct spellings are – “Collaboration”.
5) Etiquete 2. Ettiquete 3. Etiquette 4.
Ettiquette
- 1
- 2
- 3
- 4
Answer: Option C.
The correct spellings are – “Etiquette”.
DIRECTIONS
for the question 6 to 10: Read the following passage carefully and choose the
most appropriate option from the choices given.
(1) When
the thriller writer Robert Ludlum died in March 2001, several of his
obituarists tellingly recalled the reaction of a Washington Post reviewer to
one of the author's many, phenomenally popular novels: `It's a lousy book. So I
stayed up until 3am to finish it.' This anecdotal, tongue-in-cheek confession
neatly captures the ambivalence associated with a hugely successful mode of
crime writing, a guilty sense that its lack of literary merit has always
somehow been inseparable from the compulsiveness with which its narrative
pleasures are greedily gobbled up, relegating the thriller to the most
undeserving of genres. To describe a thriller as `deeply satisfying and
sophisticated' (to pluck a blurb at random from the bookshelves) is already to
beg the insidious question: how satisfying and sophisticated can it be?
(2) It
might be thought that this kind of skeptical response is likely to be
encouraged by any type of popular literature that could be considered
formulaic, or that relies upon stock characters or highly conventionalised
narrative structures, or whose enjoyment comes from the repetition of certain
well-worn themes or devices. But the thriller is unusual in its reliance upon,
or subordination to, the single- minded drive to deliver a starkly intense
literary effect. Thus, in the words of The New York Times Book Review's
suitably lurid verdict on the novel that famously first unleashed Dr Hannibal
Lecter upon an unsuspecting public, Thomas Hanis’s Red Dragon (1981) 'is an
engine designed for one purpose – to make the pulse pound, the heart palpitate,
the fear glands secrete'. Judgments like these, carefully filleted and recycled
as paperback blurbs, make a virtual contract with potential purchasers,
offering an irresistible reading experience that will stretch them to the
limit. To be reckoned 'as good as the crime thriller gets', to quote from the
cover of Lawrence Block's A Walk Among The Tombstones (1992), `the suspense'
will be `relentless'; indeed it `will hold readers gaga with suspense'.
(3) Of
course, such overblown appeals to a hyperventilated state of pleasurably
anxious unknowing can easily be dismissed as little more than a sign of the
extent to which popular criticism has been debased by the inflated currency of
contemporary marketing. But they do offer some important clues to the
thriller's provenance and distinctiveness.
6) Which of
the following conclusions can be drawn from the first paragraph?
- 1.
Robert Ludlum wrote short stories
- 2.
Literary merit and popularity always go together
- 3.
Literary merit and popularity often do not go together
- 4.
None of the above
·
Answer: Option C.
Refer line 3, para 1. “`It's a lousy book. So I stayed up until 3am to finish
it.' This anecdotal, tongue-in-cheek confession neatly captures the ambivalence
associated with a hugely successful mode of crime writing, a guilty sense that
its lack of literary merit has always somehow been inseparable from the
compulsiveness with which its narrative pleasures are greedily gobbled up,
relegating the thriller to the most undeserving of genres.”. This line means
that even though the thriller has no literal sense it still captures it’s the
reader. And thus the answer is option 3.
7) Dr.
Hannibal Lecter is a character created by
- Lawrence
Block
- Robert
Ludlum
- Thomas
Hanis
- Anthony
Hopkins
·
Answer: Option C.
Refer
line 5, para 2. “Thus, in the words of The New York Times Book Review's
suitably lurid verdict on the novel that famously first unleashed Dr Hannibal
Lecter upon an unsuspecting public, Thomas Hanis’s Red Dragon (1981) 'is an
engine designed for one purpose – to make the pulse pound, the heart palpitate,
the fear glands secrete'.” From this line it is clear that this character was
introduced in Thomas Hani’s book red dragon.
8) What
expression or word from the passage means "with ironic or flippant
intent"?
- Well-worn
- Gaga
- Debased
- Tongue-in-cheek
·
Answer: Option D
Tongue-in-cheek
is related to humour and saying something in a humourous manner, hence this is
the answer, as irony is also related to humour. Also it is also present in the
passage. Refer the 3rd line, para 1, “This anecdotal, tongue-in-cheek
confession neatly captures the ambivalence associated with a hugely successful
mode of crime writing, a guilty sense that its lack of literary merit has
always somehow been inseparable from the compulsiveness with which its narrative
pleasures are greedily gobbled up, relegating the thriller to the most
undeserving of genres.”
9) What
expression or word from the passage also means “origin” or “source”?
- Anecdotal
- Blurb
- Hyperventilated
- Provenance
·
Answer: Option D.
Provenance is the only word among the options that means source or origin. Also
it can be found in the line last , para 3 – “But they do offer some important
clues to the thriller's provenance and distinctiveness.”
10) What expression or word from the passage also means
“resolute”?
Doubtful
Single-minded
Tongue-in-cheek
Provenance
Answer: Option B.
The word resolute means determined hence the answer is single minded. Also it
can be found in line 4, para 2 – “But the thriller is unusual in its reliance
upon, or subordination to, the single- minded drive to deliver a starkly
intense literary effect.”.
DIRECTIONS
for questions 6 to 10:Read the following passage carefully and choose the most
appropriate option from the choices given.
Management
education gained new academic stature within US Universities and greater
respect from outside during the 1960’s and 1970’s. Some observers attribute the
competitive superiority of US corporations to the quality of business
education. In 1978, a management professor, Herbert A. Simon of Carnegie Mellon
University, won the Nobel Prize in economics for his work in decision theory.
And the popularity of business education continued to grow, since 1960, the
number of master’s degrees awarded annually has grown from under 5000 to over
50,000 in the mid 1980’s as the MBA has become known as ‘the passport to the
good life’.
By the
1980’s, however, US business schools faced critics who charged that learning
had little relevance to real business problems. Some went so far as to blame
business schools for the decline in US competitiveness.
Amidst
the criticisms, four distinct arguments may be discerned. The first is that
business schools must be either unnecessary or deleterious because Japan does
so well without them. Underlying this argument is the idea that management
ability cannot be taught, one is either born with it or must acquire it over
years of practical experience. A second argument is that business schools are
overly academic and theoretical. They teach quantitative models that have
little application to real world problems. Third, they give inadequate
attention to shop floor issues, to production processes and to management
resources. Finally, it is argued that they encourage undesirable attitudes in
students, such as placing value on the short term and ‘bottom line’ targets,
while neglecting longer term development criteria. In summary, some business
executives complain that MBA’s are incapable of handling day to day operational
decisions, unable to communicate and to motivate people, and unwilling to
accept responsibility for following through on implementation plans. We shall
analyze these criticisms after having reviewed experiences in other countries.
In
contrast to the expansion and development of business education in the United
States and more recently in Europe, Japanese business schools graduate no more
than two hundred MBA’s each year. The Keio Business School (KBS) was the only
graduate school of management in the entire country until the mid 1970’s and it
still boasts the only two year masters programme. The absence of business
schools in Japan would appear in contradiction with the high priority placed
upon learning by its Confucian culture. Confucian colleges
taught administrative skills as early as
1630 and Japan wholeheartedly accepted Western learning following the
Meiji restoration of 1868 when hundreds of students were dispatched to
universities in US, Germany, England and France to learn the secrets of Western
technology and modernization. Moreover, the Japanese educational system is
highly developed and intensely competitive and can be credited for raising the
literary and mathematical abilities of the Japanese to the highest level in the
world.
Until
recently, Japan corporations have not been interested in using either local or
foreign business schools for the development of their future executives. Their
in-company training programs have sought the socialization of newcomers, the
younger the better. The training is highly specific and those who receive it
have neither the capacity nor the incentive to quit. The prevailing belief,
says Imai, ‘is management should be born out of experience and many years of
effort and not learnt from educational institutions.’ A 1960 survey of Japanese
senior executives confirmed that a majority (54%) believed that managerial
capabilities can be attained only on the job and not in universities.
However,
this view seems to be changing: the same survey revealed that even as early as
1960, 37% of senior executives felt that the universities should teach
integrated professional management. In the 1980’s a combination of increased
competitive pressures and greater multi-nationalisation of Japanese business
are making it difficult for many companies to rely solely upon internally
trained managers. This has led to a rapid growth of local business programmes
and a greater use of American MBA programmes. In 1982-83, the Japanese
comprised the largest single group of foreign students at Wharton, where they
not only learnt the latest techniques of financial analysis, but also developed
worldwide contacts through their classmates and became Americanized, something
highly useful in future negotiations. The Japanese, then do not ‘do without’
business schools, as is sometimes contended. But the process of selecting and
orienting new graduates, even MBA’s, into corporations is radically different
than in the US. Rather than being placed in highly paying staff positions, new
Japanese recruits are assigned responsibility for operational and even menial
tasks. Success is based upon Japan’s system of highly competitive recruitment
and intensive in-company management development, which in turn are
grounded in its tradition of universal and rigorous
academic education, life-long employment and
strong group identification.
The
harmony among these traditional elements has made Japanese industry highly
productive and given corporate leadership a long term view. It is true that this
has been achieved without much attention to university business education, but
extraordinary attention has been devoted to the development of managerial
skills, both within the company and through participation in programmes
sponsored by the Productivity Center and other similar organizations.
- Which
of the following is absolutely true, about Japenese education syatem,
according to the passage ?
- It
is better than the American system.
- It
is highly productive and gives corporate leadership a long term view as a
result of its strong traditions.
- It
is slowly becoming Americanized.
- It
succeeds without business schools, where as the US system fails because
of it.
·
Answer: Option B.
The author states that the harmony among these traditional elements has made Japanese
industry highly productive and given corporate leadership a long term view.
For further clarity refer to fifth paragraph- Success is based upon
Japan’s system of highly competitive recruitment and intensive in-company
management development, which in turn are grounded in its tradition
of universal and rigorous academic education .
7) The following reasons were responsible for the
growth of popularity of business schools among students except
- Herbert
A. Simon, a management professor winning the Nobel Prize in economics.
- The
gain in academic stature.
- The
large number of MBA degree awarded.
- A
perception that it was a ‘passport to good life
·
Answer: Option C. is the answer because the large increase in the
number of MBA degrees awarded is an indicator of its popularity and not its
cause. Refer to 1st paragraph.
8) According
to the passage which of the option is true
- Learning,
which was useful in the 1960’s and 1970’s became irrelevant in the 1980’s.
- Management
education faced criticisms in the 1980’s.
- Business
schools are insensitive to the needs of industry.
- By
the 1980’s business schools contributed to the decline in US
competitiveness.
·
Answer: Option B.
Option A is no where stated. Options C and D are stated to be the criticisms of
the management education, but these are not established facts. Option B is
clearly the answer as it is a fact stated in the 2nd paragraph.
9) A
criticism that management education did not face was that
- It
imparted poor quantitative skills to MBA’s.
- It
was unnecessary and deleterious.
- It
was irrevocably irrelevant.
- It
inculcated undesirable attitudes in students
·
Answer: Option A
2nd and 3rd paragraphs state all except option number A.
10) The
absence of business schools in Japan
- Is
due to the prevalent belief that management ability can only be acquired
over years of practical experience.
- Was
due to the high priority placed on learning as opposed to doing in
Confucian culture.
- is
hard to explain for the proponents of business education.
- Contributed
a great deal to their success in international trade and business
Answer: Option A.
Japan has traditionally believed that management ability can only be acquired
through years of practical experience.
For further clarity refer to fifth paragraph - The prevailing belief, says
Imai, ‘is management should be born out of experience and many years of effort
and not learnt from educational institutions
DIRECTIONS
for questions 1:Choose the word which best expresses the meaning of the
underlined word in the sentence.
- His conjecture was
better than mine
- guess
- Fact
- Surprise
- Doubt
·
Answer: Option A.
Someone’s fact , doubt or surprise cannot be better than others , hence the
answer is option A.
DIRECTIONS
for questions 2 to 3: Fill in the blank.
2) Family
planning is essential for curbing the rapid __________ in population
- increase
- Decline
- Spread
- Spurt
Answer: Option A.
Family planning is used to decrease and stabilize population; hence the answer
is option A
- There
was adequate grazing area for the herds since the land was _______
populated
- densely
- Disproportionately
- Inadequately
- Sparsel
tions,
choose the best option to complete the sentence.
- The
doctor warns him that unless he gives up smoking
- he
will not suffer.
- his
health will soon be recovered.
- he
will not recover.
- will
he be able to recover.
·
Answer: Option C.
The key word in this sentence is “unless”. If he doesn’t stop smoking, his
health will not recover, thus the answer is option C..
5) George
is so lazy that he
- can't
depend upon others for getting his work done.
- can
seldom complete his work on time.
- always
extends help to others to complete their work.
- always
completes his work on time
Answer: Option B.
The key word in this is lazy, thus the answer is option B
1. |
You can add a row using SQL in a database with which of
the following? |
|||||||
Answer: Option C |
2. |
The command to remove rows from a table 'CUSTOMER' is: |
|||||||
Answer: Option C |
3. |
The SQL WHERE clause: |
|||||||
Answer: Option B |
4. |
Which of the following is the original purpose of SQL? |
|||||||
Answer: Option D |
5. |
The wildcard in a WHERE clause is useful when? |
|||||||
Answer: Option B |
11. |
The SQL keyword(s) ________ is used with wildcards. |
|||||||
Answer: Option A |
12. |
Which of the following is the correct order of keywords
for SQL SELECT statements? |
|||||||
Answer: Option A |
13. |
A subquery in an SQL SELECT statement is enclosed in: |
|||||||
Answer: Option C |
14. |
The result of a SQL SELECT statement is a(n) ________ . |
|||||||
Answer: Option D |
15. |
Which of the following are the five built-in functions
provided by SQL? |
||||||||
Answer: Option A |
|||||||||
In an SQL SELECT statement querying a single table,
according to the SQL-92 standard the asterisk (*) means that: |
|||||||||
Answer: Option A |
17. |
The HAVING clause does which of the following? |
|||||||
Answer: Option A |
18. |
The SQL -92 wildcards are ____ and ____ . |
|||||||
Answer: Option B |
19. |
To remove duplicate rows from the results of an SQL
SELECT statement, the ________ qualifier specified must be included. |
|||||||
Answer: Option C |
20. |
The benefits of a standard relational language include
which of the following? |
|||||||
Answer: Option A |
21. |
Which of the following do you need to consider when you
make a table in SQL? |
|||||||
Answer: Option D |
22. |
SQL query and modification commands make up a(n) ________
. |
|||||||
Answer: Option B |
23. |
When three or more AND and OR conditions are combined, it
is easier to use the SQL keyword(s): |
|||||||
Answer: Option D |
24. |
The Microsoft Access wildcards are ____ and ____ . |
|||||||
Answer: Option D |
25. |
Find the SQL statement below that is equal to the
following: SELECT NAME FROM CUSTOMER WHERE STATE = 'VA'; |
|||||||
Answer: Option D |
||||||||
26. |
Which one of the following sorts rows in SQL? |
|||||||
Answer: Option C |
27. |
To sort the results of a query use: |
|||||||
Answer: Option C |
28. |
To define what columns should be displayed in an SQL
SELECT statement: |
|||||||
Answer: Option A |
29. |
SQL can be used to: |
|||||||
Answer: Option D |
30. |
The SQL statement that queries or reads data from a table
is ________ . |
|||||||
Answer: Option A |
31. |
The SQL keyword BETWEEN is used: |
|||||||
Answer: Option A |
32. |
A subquery in an SQL SELECT statement: |
|||||||
Answer: Option C |
33. |
________ was adopted as a national standard by ANSI in
1992. |
|||||||
Answer: Option B |
34. |
SQL is: |
|||||||
Answer: Option C |
6. |
A view is which of the following? |
|||||||
Answer: Option A |
7. |
The command to eliminate a table from a database is: |
|||||||
Answer: Option B |
8. |
ON UPDATE CASCADE ensures which of the following? |
|||||||
Answer: Option B |
9. |
SQL data definition commands make up a(n) ________ . |
|||||||
Answer: Option A |
10. |
Which of the following is valid SQL for an Index? |
|||||||
Answer: Option A |
Comments
Post a Comment